Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Vámos Miklós: Erre nincs bocsánat
Vámos Miklós a Facebook közösségi oldalán tette közzé, hogy az őt és Koncz Zsuzsa énekesnőt ábrázoló plakátra Dávid-csillagokat rajzoltak. Az író többek közt azt írja: juszt is zsidó leszek, s tiltakozom.

A Líra könyvcsoport egyik plakátján együtt szerepel Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas énekesnő és a József Attila-díjjal, valamint Príma Primissima díjjal is kitüntetett Vámos Miklós író. Habár ártalmatlan kulturális hirdetésről van szó, az mégis gyalázatos antiszemita indulatot gerjesztett: egyelőre ismeretlen tettesek Dávid-csillagokat rajzoltak az énekesnő és az író arcára.

Vámos Miklós nem hagyta annyiban a dolgot, és a szerzői Facebook-oldalán ma egy tiltakozó bejegyzést tett közzé, amelyben ez olvasható:

„Na, emberek. Ezt kapjuk ma, amiért plakátra kerültünk. Koncz, a pélyi parasztcsalád sarja, és én, a félig szláv (anyám neve Ribárszky). De azért az atyai ág zsidó volt, míg egészen kiirtották őket. Az ő nevükben juszt is zsidó leszek, s tiltakozom. Ámbár sejtem, a tettesek nem tudják, mit cselekszenek. Uszítóikra (előretoltak, sorosozók, új kultúrát teremteni óhajtók) szórom a lehető legsúlyosabb átkokat. S üzenem: ez itt az én hazám is, takarodjanak el ők. S ha van képük, csak uszítsanak és zsidózzanak tovább, 2019-ben is. Aztán egyék meg, amit főztek. Erre nincs bocsánat.”

Az író rövid posztja két óra alatt több mint háromezer megosztást ért el, a szöveghez mintegy háromszázan szóltak hozzá. Remélhető, hogy az antiszemita uszítás a hatóságok figyelmét is fölkelti – Nyugat-Európa egyes országaiban ugyanis a rendőrség ilyen esetben hivatalból nyomozást indít.

K. Zs.