Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]

Állandó tűz égjen az oltáron, el ne aludjék – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:42 óra, az ünnep kimenetele: 18:47 óra. A Tórából ezen a héten a „Cáv” (Mózes 3. 6:1–8:36.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Újabb botrány Lengyelországban: „a zsidók önként mentek a gettóba” a holokausztban
Legalábbis a lengyel miniszterelnök édesapja szerint, akik úgy vélte, boldogan mentek, hogy ne kelljen együtt élniük a továbbiakban keresztény lengyel szomszédaikkal.
 
Rendkívüli áttörés: ortodox zsidó tinik tüntetnek szombaton a fegyveres erőszak ellen
A sorozatos tragédiák hatására elindult Amerikában egy kivételes erejű diákmozgalom. A legveszélyeztetettebbek, az iskolások, kezükbe vették saját sorsuk irányítását. Az ortodox zsidó fiatalok is köztük van, szombaton is.
 
A Nagyság Szombatja – miért hívjuk meg pészahra a Messiást?
A pészahot közvetlenül megelőző, a most pénteken beköszönő sábesz, a Nagyság Szombatja. Nem tudni, honnan kapta a nevét, de köze van a Messiás eljöveteléhez. 
 
Faültetéssel ünnepli Izrael fennállásának 70. évfordulóját a Mazsihisz
Izrael és a magyar zsidók szoros kapcsolatának jelképeként hetven fát ültet a Mazsihisz Izrael állam kikiáltásának hetvenedik évfordulója alkalmából, harmincötöt már el is ültettek csütörtökön egy Jeruzsálem melletti erdőben, további harmincötöt pedig Budapesten fognak.
 
Felhívás ajánlattételre – ideiglenes használati melegvíz-ellátás biztosítása tárgyban
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), mint Ajánlatkérő beszerzési eljárás keretében ezúton pályázatot ír ki „ideiglenes használati melegvíz-ellátás biztosítása” tárgyban a BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola területén működő konyha területére (1145 Budapest, Laky Adolf u. 38-40.)
 
Tudtad? A holland keresztények imádják a húsvéti maceszt
A zsidó közösségben nem mindenki lelkesedik a maceszért, de a hollandok imádják, különösen húsvét táján, de tulajdonképpen egész évben. Jó tudni ezt Pészach ünnepe, a nyolc napig tartó, nagy maceszevés előtt.
 
Bemutatjuk a rabbikat: Verő Tamás
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) rabbijait bemutató sorozatunkban ezúttal Verő Tamással, a budai Frankel Leó úti zsinagóga vallási vezetőjével beszélgetünk.
 
Jól halad a Rumbach-zsinagóga felújítása
Gőzerővel folynak a rekonstrukciós munkálatok a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A kivitelezést a napokban megtekintette a MAZSIHISZ és a BZSH elöljárói.  
 
Két új kiállítás nyílik a holt-tengeri tekercsekről Jeruzsálemben
Két új kiállítást nyit Jeruzsálemben az Izrael Múzeum, melyek a holt-tengeri tekercseket és megtalálásuk történetének új részleteit mutatják be – jelentette a Kolhair című jeruzsálemi városi újság.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1148]