Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1170]

Rangos osztrák díjat kapott Heller Ágnes
Az Osztrák Kancellári Hivatalban vehette át a Manès Sperber-díjat Heller Ágnes nemzetközi hírű magyar filozófus. A díjátadón a laudációt Radnóti Sándor esztéta tartotta.
 
Isten csodája: felépül a múlt heti terrorakcióban megkéselt 18 éves lány
Kórházi ágyából tartott sajtótájékoztatón köszönte meg az érte mondott imákat, amelyek szerinte elértek Istenhez.
 
Érthető óvatosság: kitiltották Izraelből a 33 gyerekes zsidó apát
Az egész zsidó sajtót bejárta a hír, hogy a meddő nőknek segítő donor, aki mesterséges úton lett 33 gyerek édesapja, többé nem tevékenykedhet Izraelben.
 
A mártírokra emlékeztek a fehérvári zsidóság deportálásának 74. évfordulóján
A székesfehérvári zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában emlékeztek meg vasárnap a 74 esztendővel ezelőtt Fehérvárról és Fejér megyéből deportált mintegy 3 ezer mártírról. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezésén az istentiszteletet Darvas István, főrabbi és Zucker Immánuel, főkántor vezette.
 
Szentpéteri Áron rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a nemzetközi diákfilmfesztivált
Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a diákfilmfesztivál nemzetközi versenyét.  
 
Pontosan leírni a bűnt
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Mezei Márk Utolsó szombat című első regénye, amely 1944. január 14-én játszódik Budapesten. (A történetről bővebben lásd keretes írásunkat.) A könyv már a megjelenése első hetében vezette a Láng Téka eladási listáját és második helyig jutott a Bookline Kortárs kategória toplistáján, s ajánlja a Libri Trend és Labrisz Egyesület is. A regény kapcsán készítettünk interjút az 1972-ben született szerzővel.
 
Megmutatja az Úr, ki az Övé és ki a Szent – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:34 óra, az ünnep kimenetele: 21:45 óra. A Tórából ezen a héten a „Korách” (Mózes 4. 16:1-18:32.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Ami nem múlik el soha: Mit tanít a Talmud az örök szerelemről?
„Minden olyan szerelem, amelyik egy-egy dologhoz kötődik, elmúlik, mihelyt elmúlik az, amihez kötődött. De az a szerelem, amely nem függ semmitől, örökre megmarad. Melyik az a szerelem, amelyik egy-egy dologhoz kötődik? Az, amit Amnon érzett Támár iránt. És melyik az, amelyik nem függ semmitől? Dávid és Jonatán barátsága”  
 
Történelmi pillanat: az iraki szépségkirálynőt köszönti a kormányszóvivő Izraelben
Fél éve közös szelfit posztolt Miss Irak és Miss Izrael. Az iraki szépségkirálynő családjának ezután el kellett hagynia Irakot. A barátság azonban megmaradt, Sarah Idan most Izraelbe látogatott és a „testvérek” újraegyesültek. Netanjahu kormányfő szóvivője is köszöntötte a remény követét Izraelben.
 
Foci a tolerancia jegyében Solton és Nógrádsápon
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által szervezett Tolerancia Kupa ötletén felbuzdulva tolerancia labdarúgó tornákat rendezett két, a korábbi versenyeken aktívan részt vevő csapat.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1170]