Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1184]

A Zsidó Világkongresszus elnöke élesen bírálta Benjamin Netanjahut
A női vallási egyenjogúság, a reform és konzervatív zsidó irányzatok, a szexuális és nemi kisebbségek, az izraeli arabok, drúzok és keresztények védelmében emelte fel szavát Ronald Lauder a New York Timesben, élesen bírálva az izraeli kormányt.  
 
Szefárd zene: első pillanattól fellobbanó varázs
Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében – először Magyarországon! – föllép a régi szefárd zenét játszó madridi Musica Ficta zenekar, köztük Raúl Mallavibarrena karmester, Rocío De Frutos szoprán énekes és Manuel Vilas, Spanyolország világhírű hárfaművésze. A különleges előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 26-án, este 7 órától – Raúl Mallavibarrenát, a zenekar alapítóját kérdeztük, aki szerint a szefárd mindannyiunkat meggyőz arról, hogy mennyi minden közös bennünk, így a szerelem, az ifjúság vagy a halálfélelem.  
 
Auschwitzba látogatott németországi zsidó és muzulmán fiatalok csoportja
Az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott csütörtökön németországi zsidó és muzulmán fiatalok – utóbbiak között iraki és szíriai menekültek – egy csoportja, amely német politikusok kíséretében felekezetközi gyászszertartáson vett részt.  
 
Sziget – A 70 éves Izrael Államot ünnepelték
Izrael Állam fennállása 70. évfordulója alkalmából tartottak fogadást mintegy huszonöt ország budapesti misszióvezetőjének részvételével pénteken a Sziget fesztiválon. A rendezvényen jelen volt Joszi Amrani izraeli nagykövet és Fekete Péter kulturális államtitkár is.
 
Gal Gadot játszhatja a híres magyar zsidó szépséget, akinek a mobiltelefont köszönhetjük
A világ jelenleg talán leghíresebb izraelijéé, a női szuperhőst játszó Gal Gadotél lehet a kivételesen vonzó és lenyűgözően kalandos életű Hedy Lamarr szerepe.
 
Még soha nem született ennyi gyerek Izraelben
A legnagyobb izraeli szülészeten, a Beer Sheva-i Soroka Kórházban soha nem született még annyi gyerek, mint idén júliusban. Izrael továbbra is toronymagasan vezet az egy főre eső gyerekszámban a fejlett országok között.
 
Moldován Bendegúz az egyetlen jelölt a Mazsihisz Ifjúsági Csoport elnöki pozíciójára
A Mazsihisz Ifjúsági Csoport elnökjelölti pozíciójára a tegnapi határidő lejártáig egy jelentkezés érkezett. Az alábbiakban Moldován Bendegúz rövid bemutatkozását olvashatják.
 
Amerikai elismerés a magyarországi zsidó temetők helyreállításáért
A magyarországi zsidó temetők felújítása érdekében tett magyar kormányzati erőfeszítéseket méltatja az Örökség Alapítvány a Zsidó Temetők Megőrzéséért (HFPJC) nevű, New York-i székhelyű szervezet, amelynek Orbán Viktor miniszterelnök részére is megküldött állásfoglalását Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke juttatta el szerdán az MTI-nek.
 
Béke és megnyugvás a zenében
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Bauer Andrea és művésztársai adnak koncertet The man I love címmel a Goldmark teremben szeptember 2-án, délután 6 órától.  Műsoron Bernstein Kaddish című műve, Gershwin Porgy és Bess című operájából a Summertime elringató, békét hozó, ősi női erőt sugárzó dallama; Golijovtól pedig az Ainadamar, amely a különleges ritmusú hangzás keleties vonulatát szólaltatja meg.
 
1888.08.08. – A neológia kivételes ünnepe: ma 130 éves a Frankel Zsinagóga
Frankel Zsinagóga: született 1888 augusztus (tehát nyolcadik hó) nyolcadikán és áll mindaddig bizonyosan, amíg el nem jön Dávid fia, a Messiás. Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban. A mai nap: neológ ünnep.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1184]