Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1229]

Deák Andrea és az Adománytaxi kapta a Hanukatalizátor Díjat
Rekordszámú jelölés és szavazat érkezett a Hanukatalizátor Díj idei jelöltjeire: több mint 1800-an szavaztak a Bálint Ház által meghirdetett akció keretében.
 
Egy díva halála: egy éve ment el Fábián Juli
Senkinek sem szabadna 37 évesen meghalnia, de az, akit sokan ismerünk és szeretünk, akiben ott van 3-4 életnyi élet, még erősebben szembesít minket ezzel. Nincs válaszunk, csak a tőle is tanult hit és az emlékezés: ha a halál árnyékának völgyében járunk is, ahol mindig is járunk, nem félünk.
 
Fejet hajtunk a pozsonyi zsidómentő előtt
Emléktáblát állítanak Aron Grünhut (1895-1974) tiszteletére a Holokauszt Emlékközpont udvarán december 19-én (szerda) 11 órakor. A pozsonyi zsidó üzletember nagyon sok üldözöttet mentett meg a vészkorszak idején, leglátványosabb akciója során több mint 1300 zsidó menekülhetett hajón Pozsonyból Palesztinába.  
 
A francia tüntetéssorozat miatt egyre több zsidó alijázna
A francia zsidók az úgynevezett sárgamellényes tüntetők kereszttüzébe kerültek, az elmúlt napokban a zsidó közösségek számos, az interneten terjedő antiszemita tartalmakról, és különböző nyilvános helyeken feltűnő, zsidóellenes feliratokról számoltak be Franciaországban – írja az Ynetnews.com.
 
Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának
„Mostantól Ausztrália elismeri Nyugat-Jeruzsálemet, amely a kneszet (izraeli parlament) és több más kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosaként” – mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő.
 
XII. Piusz pápa és a zsidók David Dalin rabbi szemével
A Vatikán második világháborút megelőző politikája és a vészkorszak alatt tanúsított, visszafogott magatartása miatt máig bírált XII. Piusz pápa megítélésével foglalkozik Pápai Lajos új tanulmánya. Az írás a Vallástudományi Szemle e héten megjelent, XIV. évfolyamának 3. számában olvasható.
 
Szeret e bennünket édesapánk? – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:34 óra, a Szombat királynője 16:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájigás” (Mózes 1. 44:18-47:27.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és az igazi profi
Doktor Mollnak jó kis hete volt, mert hanukai jelleggel minden nap fánkot evett, méghozzá mindig különböző helyeken majszolt fánkot Miskolctól Budapesten át Székesfehérvárig, szerencséje volt, hogy sokat utazhatott, de az ünnep Budapesten sem hagyta cserben...
 
Nick Cave nem ért egyet az Izraelt bojkottáló művészekkel
Nick Cave nem támogatja az Izrael ellen a zsidó állam palesztin-politikája miatt meghirdetett zenészbojkottot – olyannyira nem, hogy a világhírű énekes és zeneszerző a közelmúltban éppen azért adott két koncertet is Tel-Avivban, hogy kiálljon azon zenésztársai mellett, akiket szerinte a bojkott hívei megszégyenítenek és hallgatásra kényszerítenek.
 
Van ortodox zsidó Mikulás? De még mennyire, be is mutatjuk
Rick Rosenthal nem egyszerűen ortodox zsidó és hivatásos Mikulás, de még Mikulás-iskolája is van, igaz, szombaton nem fogad el pénzt a fellépéseiért.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1229]