Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1184]

Kiskunhalasi tábor zsidósággal fűszerezve
A Kiskunhalasi Zsidó Hitközség idén júliusban immár kilencedik alkalommal rendezte meg zsidó nyári táborát. Az elsősorban a közép-magyarországi régióból, de a fővárosból is érkezett gyerekek és fiatalok vallási, közösségi, csapatépítő, kézműves és nyári szünidős programokon vettek részt. Forgács „Ubul” György táncoktató a gyerekeknek hórát tanított.
 
Hetven arca van a Tórának – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:15 óra, az ünnep kimenetele: 21:29 óra. A Tórából ezen a héten a „Devárim” (Mózes 5. 1:1–3:22.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Hogyan kezelje a Facebbok a Holokauszt tagadását?
A Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg közölte: elítéli azokat, akik szerint a Holokauszt tagadása nem szándékos cselekmény.
 
Izrael zsidó nemzetállam lett
A Knesszet által ma elfogadott törvény szerint „Izrael a zsidó nép történelmi otthona, és a zsidók kizárólagos nemzeti önrendelkezési joggal rendelkeznek benne”.
 
Át Európán – motorosok Herzl Tivadar nyomában
A Bét Sálom zsinagógában tartott fényképes útibeszámolót a zsinagóga világi elnöke, Horváth József arról a motoros körutazásról, amellyel az idén 70 éves Izrael, továbbá a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegtek életének főbb állomáshelyeinek fölkeresésével.
 
Palesztin adományból (is) épül a terrortámadásban meggyilkolt izraeli emlékének szentelt zsinagóga
A 70. születésnapját tervezte azon a napon megünnepelni Reuven Schmerling, amikor két palesztin terrorista meggyilkolta. Családja zsinagógát szeretne emelni, amely az ő emlékét őrizné és az adakozáshoz számos palesztin ember is komolyan hozzájárult, akik tisztelték és szerették az áldozatot.
 
Orbán Izraelben – A magyar kormány teljesíti kötelességét a zsidó közösséggel szemben
A magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben, amikor Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével találkozott.
 
Orbán Izraelben – Netanjahu: Magyarország kiáll Izrael mellett, és harcol az antiszemitizmus ellen
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök méltatta csütörtökön, Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtótájékoztatóján azt, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és harcol az antiszemitizmus ellen. 
 
Tisa beáv – Miért gyászolunk vasárnap, Áv hó 9-én?
Egyrészt azért, mert Áv hó 9. szombatra esik és olyankor nem szabad gyászolni, vagyis idén nem Áv 9. napján, hanem a 10. napján (július 21. szombat este 20:31 órától, másnap este 21:08 óráig) gyászolunk, másfelől azért, mert ugyan áll és él a zsidó Jeruzsálem újra, de a Messiás még csak a hétvégén fog megszületni, ha minden jól megy.
 
Kitiltották az izraeli iskolákból a hadsereget bíráló civileket
Izraelben kitiltották az iskolákból a Megtörni a hallgatást nevű civil szervezetet, amely bírálta a hadsereg tevékenységét az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1184]