Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1170]

Különdíj a Soul Exodus-ért, közönségdíj az 1945-ért Varsóban
Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmje a szakmai zsűri különdíját szerezte meg, Török Ferenc 1945 című játékfilmje pedig közönségdíjat nyert a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn.
 
Vallásos zsidók segítenek afrikai menekülteken
Afrikai menedékkérők százai várakoznak emberhez méltatlan körülmények között az izraeli tartózkodási engedélyeik meghosszabbítására Bnei Brakban. A rászorultak azoktól kaptak segítséget, ahonnan a legkevésbé várták: vallásos zsidóktól.
 
Ilyen ritka szép zsidó mesekönyvet még nem láttunk
Páratlanul gyönyörű külső és ritka gazdag tartalom – ezzel az egy mondattal jellemezhető A rabbi és az oroszlán című meseválogatás, amely  idén májusban került a boltokba, és remélhetőleg olyan jól fogy, hogy már számos helyen után kellett rendelni belőle.
 
Ki volt Harry herceg és Meghan Markle zsidó házasságközvetítője?
Már írtunk az esküvőről, de úgy tűnik, hogy kifogyhatatlan az év eseménye zsidó vonatkozásokból. Az egész szerelmet egy zsidó lánynak köszönhetjük, aki bemutatta egymásnak a hercegi pár tagjait. Mivé lenne a Windsor ház Jenték nélkül.
 
Nagy kihívások és változások előtt az ország egyetlen zsidó egyeteme
Dr. Vajda Károly, az irodalomtudományok habilitált doktora váltja az intézményt 21 éven át vezető Dr. Schőner Alfréd főrabbit. A magyar és a szlovák egyetemi világban egyaránt tapasztalatot szerző, 49 éves tudós, a május 27-én vasárnap megtartott MAZSIHISZ közgyűlésen hivatalosan is bemutatkozott a közgyűlés tagjai előtt. Vajda Károllyal, az OR-ZSE új rektorával beszélgettünk.
 
70 éves Presser Gábor
A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben.  
 
Így áldják Izrael fiait – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:07 óra, az ünnep kimenetele: 21:25 óra. A Tórából ezen a héten a „Nászó” (Mózes 4. 4:21-7:89.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: gyermekeink megáldása
A híres kohanita áldás, az áldás, amelyet maga a Jóisten tanított nekünk, épp a mostani hetiszakaszban szerepel. Ezeket a szavakat használhatjuk fel péntek esténként gyermekeink megáldására, arra kérve a Jóistent, hogy áldja meg Őket, vigyázzon Rájuk és teremtsen Számukra békét.  
 
Zsidók a királyi esküvőn: kik Meghan Markle önfeledt zsidó nyoszolyófiúi?
Meghan Markle legjobb barátnője zsidó, az ő kisfiai fogták Meghan fátylát, Harry herceg tőlük vehette át szerelmét és az egyik kisfiú lelkes, foghíjas mosolya majdnem annyi figyelmet kapott a bulvársajtóban, mint a királyi esküvő maga.  
 
Sportodox Amerika: Mindenkit lenyomnak kosárban és teniszben az ortodox rabbiképzősök
A modern ortodox középiskolákban egyre menőbbnek számít sportolni: a Talmud-fóliánsokra rágörnyedni nemhogy nem akadályozza, hogy kosár és teniszbajnokok legyünk, de még segíti is. Sportolj Rásival Te is és bajnok leszel.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1170]