Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1124]

Virágesőben világelső – A zsidó kisfiú, aki Magyarország táncdallegendája lett
Ma 79 éve, 1939. január 4-én született Korda György. Eredeti nevén Klein György a Dob utca 52-es házban látta meg a napvilágot. A Holokauszt gyermek túlélője, akinek a Történelem órája szerint egy pillanaton múlt, hogy az élete nem a jeges Dunában végződött, ahogy sok más budapesti zsidó polgártársunk, gyerekek és felnőttek élete.
 
Gyász: Elhunyt Aharon Appelfeld, az egyik legjelentősebb izraeli író
Meghalt Aharon Appelfeld, Izrael egyik legjelentősebb írója – jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Módosult a Farkasréti zsidó temető kertészeti munkáinak elvégzésére kiírt pályázat határideje
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) pályázatot ír ki a Farkasréti zsidó temető kertészeti munkák elvégzésére. A munka magában foglalja a temető közlekedési területein a látogathatóság biztosítását és a kerítéseken belüli környezeti rend kialakítását.
 
Az ultraortodox nők forradalma: egyetemre mennek házasodás helyett
Friss kutatás mutatja ki, hogy egyre nagyobb számban mennek tanulni 18. évük betöltése után és tolják ki a házasodás idejét a fiatal ultraortodox lányok Izraelben.
 
Itt az új szuperkaja: kóser szusi, ami vegán
Alighanem hamarosan meghódítja a világot egy újfajta szusi, amiben nincsen hal. A növényekből és gyümölcsökből készített szusi egy zsidó séf kreálmánya, és New Yorkból indul világhódító útjára.
 
Zsidóság alapjai, rabbik válaszúton – magyarul is tanulhatunk a WebYeshiván
A 2007-ben létrehozott, angol nyelvű WebYeshiva honlapon immár magyar nyelvű tanfolyamok is indulnak a zsidóság alapjairól és a talmudi tanokról. Az első előadók Balla Zsolt és Hegedűs Pál.
 
Hamis kóser igazolásokat árult az álrabbi
A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt meg három férfit, akik rabbinak öltözve árultak hamis kóser engedélyt – olvasható a Magyarország Ügyészsége honlapon.
 
2700 éves agyag pecsétlenyomatot találtak Jeruzsálemben
Egy 2700 éves agyag pecsétlenyomatot találtak izraeli régészek Jeruzsálemben. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint egy ősi héber kézirat a város kormányzójának tulajdonítja a hétfőn bemutatott pecsétlenyomatot.
 
50 évvel a kitiltás után: A Beatles-es Ringo Starr végre felléphet Izraelben
1966-ban a Beatles Izraelben akart koncertezni, de az akkori kormány nem engedte be őket, mert úgy érezték, rossz hatással lennének a fiatalokra. Azóta eltelt 50 év és Ringo Starr nyáron végre fellép Tel Avivban. Már nem veszélyes.  
 
Kneszet: csak kétharmaddal Jeruzsálemről!
Az izraeli parlament kedden egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását. A döntés megakadályozhatja, hogy egy béketerv keretében lemondjanak a város bármelyik részéről.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1124]