Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1148]

Éhségsztrájkra készülnek az etióp zsidók, mert nem mehetnek Izraelbe
Egy jobboldali, etióp eredetű izraeli képviselő nem érti, hogy ha Izrael elszánta magát a maradék nyolcezer etióp zsidó áttelepítésére, akkor ennek fedezete miért nem jelenik meg a 2019-es költségvetés tervezetében. Az érintettek már éhségsztrájkra készülnek.
 
Trianon, ’56, rendszerváltás: Zsidók a 20. századi magyar történelemben
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) márciusban induló történelmi és irodalmi beszélgetés-sorozata különleges betekintést nyújt a magyar zsidóság 20. századi konfliktusaiba. 
 
A szejm a lengyel zsidómentők napjává nyilvánította március 24-ét
A lengyel törvényhozás alsó háza elfogadta kedden azt a törvényt, amelyik a második világháborús lengyel zsidómentők nemzeti emléknapjává nyilvánítja március 24-ét. A képviselők elsöprő többséggel, 399 szavazattal 21 ellenében határoztak az emléknap bevezetéséről.
 
A zsidó hagyományokat ihlette Disneylandet terveznek Izraelben
Zsidó hagyomány ihlette nagy élményparkot terveznek a Negev-sivatagban lévő Dimóna szomszédságában – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.
 
Csak pár ezer dollárt ért Einstein pár sora Jeruzsálemben
Mindössze 6100 dollárt (mintegy másfél millió forintot) ért Albert Einstein kézírásos üzenete egy jeruzsálemi árverésen – jelentette a Winners nevű izraeli árverési cég kedd este.
 
Netanjahu újabb közeli munkatársa kötött vádalkut az izraeli hatóságokkal
Nir Hefec, Benjámin Netanjahu miniszterelnök legbizalmasabb munkatársa, médiaügyi tanácsadója is vádalkut kötött az izraeli hatóságokkal a kormányfőt is érintő korrupciós ügyek leleplezése érdekében – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Sólettől és flódnitól hízik James Bond – Mindenről Rachel Weisz színésznő tehet
Azért, mert ő Daniel Craig felesége és ő vitte el egy környékbeli zsidó vendéglőbe a 007-es ügynökként világhírűvé vált színészt. Egy titkos ügynök ne legyen szerelmes, főleg ne egy jiddise máméba, aki askenázi zsidó konyhán tartja, pompás, de zsíros falatokon.
 
A volt argentin államfő részt vehetett az AMIA elleni merénylet tetteseinek eltitkolásában
Bíróság elé állítják Christina Fernandez de Kirchner volt argentin elnököt, mert segített eltitkolni Irán szerepét a Buenos Aires-i zsidó központ elleni 1994-e merényletben.
 
Két nevezetes évforduló tükrében – Meghívó konferenciára
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tisztelettel meghív minden érdeklődőt Bernstein Béla főrabbi születésének 150. és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából: „Két nevezetes évforduló tükrében” címmel megrendezésre kerülő konferenciájára.
 
Végképp bezsidult a Facebook-alapító: Mark Zuckerberg hámántáskát süt és büszke rá
Buddhista felesége is részt vett a munkában és a világ legbefolyásosabb zsidója felidézte a purim történetét a hámántáskákat reklámozó Facebook-posztjában.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1148]