Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1124]

Kiutasítaná az antiszemita külföldieket Németországból a CDU/CSU jobbközép pártszövetség
Ki kell utasítani az antiszemita külföldieket Németországból a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) törvényjavaslata szerint, amelyet a holokauszt emléknapján, január 27-én nyújtanak be a szövetségi parlamentnek (Bundestag) – írták német lapok a hét végén.
 
Izrael közzétette az országból kitiltottak listáját
Az izraeli stratégiai ügyek minisztériuma vasárnap közzétette azoknak az Izrael bojkottálását követelő szervezeteknek a listáját, melyeknek tagjait nem engedik be az ország területére – jelentette a helyi média.
 
A héber betűk rejtett üzenete – új tanfolyam a Páva utcai zsinagógában
Mindig jó, ha megértjük, hogy „mitől kerek” a világ, és miért olyanok a héber betűk, mint amilyenek. A magyarázatok egy magasabb szellemi szinttel kapcsolnak majd össze minket.
 
Az idegenség izraeli írója: elhunyt Aharon Appelfeld
Izraelben élt, mert életben maradhatott, de nem Izraelhez tartozott, hanem a bukovinai gyerekkorhoz, amelyet meggyilkoltak a holokausztban, az édesanyjához, akit gyerekkorában elveszített. Róluk, rólunk, Európáról a Biblia tömör és súlyos nyelvén, röviden, bonyolultan és mégis világosan. Idegen volt és ő volt Izrael egyik legnagyobb írója.
 
A nép pedig hitt – Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:49 óra, az ünnep kimenetele: 17:00 óra. A Tórából ezen a héten a „Smot” (Mózes 2. 1:1–6:1.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
A második világháborús bácskai magyar razzia áldozataira emlékeztek Csúrogon
A felelősségteljes politika tudja, hogy nincs megbékélés, ha nem beszélünk az áldozatokról, áldozatok pedig minden oldalon voltak, és ha hallgatunk mások áldozatairól, akkor a sajátjainkat is megsértjük – hangsúlyozta Pásztor István.
 
Izrael terroristákat végezne ki, az EU nem ért egyet
Az izraeli törvényhozás a héten jóváhagyta annak a törvényjavaslatnak benyújtását, amelynek értelmében a terrorizmus vádjával elítéltekre a katonai bíróságok által halálbüntetés is kiszabható lenne. Az előzetes döntés után az Európai Unió (EU) izraeli nagykövetsége közölte: a halálbüntetés embertelen és megalázó eljárás, amely nem egyeztethető össze az emberi méltósággal.
 
73 éve szabadult fel a budapesti gettó – Meghívó megemlékezésre
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 73. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2018. január 18-án (csütörtökön) 10:00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel meghívjuk.  
 
Hiányjelek Ország Lili és Fábián Noémi – Meghívó kiállítás megnyitóra a Síp12 Galériába
A MAZSIHISZ- Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár sok szeretettel meghív minden érdeklődőt a Hiányjelek Ország Lili és Fábián Noémi alkotásait bemutató kamarakiállítására, 2018. január 10. (szerda), 18:00 órára a Síp12 Galériába. A kiállítást Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitja meg.  
 
Izrael a legfrissebb számok tükrében: növekszünk
Megvannak a legújabb népességi adatok: a Szentföld lakossága megközelítette a kilenc milliót, a zsidók száma ebből több mint hat és fél millióra nőtt.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1124]