Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1202]

Az eddigi legrégebbi, Jeruzsálemet megnevező héber feliratra bukkantak egy ásatáson
Az eddigi legrégebbi, kétezer éves, Jeruzsálemet megnevező héber feliratot találták meg egy jeruzsálemi ásatáson régészek – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.
 
A kék szódásüvegtől a színpadi sikerekig – Bronner Miksa budapesti kávéház tulajdonos története
Új sorozatot indít a Pesti Sólet, sok-sok érdekességgel tarkított utazásokat teszünk majd – főként a 20. század elejének Budapestjén. A melyenszanto.blog.hu szerzője, Szántó András válogat a blogban megjelent legérdekesebb írásaiból. Elsőként, hogyan vezet egy zsidó kávéházas család leszármazottjának életútja a színpadi karrierig?
 
A digitális Jenték ideje: online randiznak már egymással az ortodox zsidók is
Vajon eltűnik vagy csak „digitalizálódik” a Hegedűs a háztetőnből megismert Jente-féle házasságközvetítők szerepe az online randi-alkalmazások korában?
 
Zsidógyerekek potyognak az égből: tömve vannak a New York-i zsidó iskolák
Már több, mint 110 ezer gyerek tanul a zsidó közoktatásban, New Yorkban, a számok folyamatosan nőnek egy új jelentés szerint.
 
Az ideális társadalom – művészeti pályázatot hirdet a Raoul Wallenberg Egyesület
A Raoul Wallenberg Egyesület művészeti pályázata általános iskolás tanulók számára. A Raoul Wallenberg Egyesület névadója születésének 106. évfordulója alkalmából vizuális művészeti pályázatot hirdet „Az ideális társadalom” címmel általános iskolások számára három korcsoportban: 9 éves korig, 9-12 éveseknek, valamint 12 év felettieknek.
 
Könyv jelent meg a férfiról, aki megteremtette a magyar nyelvű színházat Izraelben
Az izraeli magyar színházat az ötvenes években megteremtő, de azóta elfeledett Pásztor Béla életéről szóló, három nyelven írt könyvet mutattak be Izraelben.  
 
Teleki téri mesék: vetítés a Goldmark teremben
A Dohány Alapítvány minden érdeklődőt szeretettel vár a Goldmark terembe (Budapest VII., ker. Wesselényi u. 7.), 2018. október 10-én (szerda) délután 5 órára Teleki téri mesék című film ingyenes vetítésére. A film vetítése után beszélgetésre nyílik lehetőség a film alkotóival.
 
Megjelent a Pesti Sólet legfrissebb száma
Új zsinagógai év, és már olvashatják is az 5779-es első Pesti Sóletet, a Dohány utcai zsinagóga havi lapját. Az aktuális újságban visszatekintünk 5778 legfontosabb eseményeire zsinagógánkban és közösségünk rendezvényein.  
 
Dr. Robert Rozett: Ártatlanok és bűnösök
Ma Magyarországon komoly törekvés van arra, hogy a magyar zsidók holokauszt idején lezajlott legyilkolását mint kizárólag a németek és egy kis csoport magyar bűnöző által elkövetett bűnt mutassák be, hogy semmibe vegyék a magyar hatóságok és a társadalom szerepét és felelősségét. Ilyen körülmények között a bejelentés, amelyet közvetlenül a zsidó újévi ünnepek előtt tettek a Sorsok Háza Múzeum projekt felújításáról, komoly aggodalmat kelt, miután a projekt tartalmáról és koncepciójáról már eleget tudunk.
 
Zsidók a Fortepan gyűjteményében
Tamási Miklóssal, a legnagyobb, szabadon fölhasználható hazai fotóarchívum, a Fortepan alapítójával és vezetőjével beszélgettünk a Magyarországon példátlan gyűjtemény zsidó vonatkozású anyagairól. Tamási elkötelezett abban, hogy a zsidók életét az elmúlt bő egy évszázadban megörökítő fotók egyre nagyobb számban kerüljenek föl a honlapra.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1202]