Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]

Bizarr tragédiák: előkerült Hitler amerikai unokaöccse, aki utálja Trumpot
Viszont szerelmes volt fiatal korában egy zsidó lányba, aki felbontotta az eljegyzést, amikor értesült róla, ki volt vőlegénye nagybátyja és az unokaöcs azóta is egyedül van.
 
Sétál a Budapest – Sétafesztivált szervez a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület
Első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a fővárosban október 12. és 14. között a Sétafesztivál – Sétál a Budapest című rendezvényt, ahol különféle tematikákra épülő, nappali és esti túrákra várják az érdeklődőket. A részvétel az összes kapcsolódó eseményen ingyenes, a fesztivált a Fővárosi Önkormányzat is támogatja.
 
Ilyen az, ha mindenki összefog a zsidókért
Az izraeli államfő és a dán miniszterelnök holnap koszorút helyez el a dániai Gillelejében, amelynek kikötőjéből 75 évvel ezelőtt több mint hét ezer zsidót mentettek meg a nácik elől. A zsidókat 1943 októberében dán halászhajók illegálisan szállították át svéd partokra, de a hatóságok – össztársadalmi támogatással – szemet hunytak az életmentő „törvénysértés” fölött.
 
A társadalmi béke helyreállítását sürgette Iohannis a holokauszt romániai emléknapján
A tolerancia fontosságát hangsúlyozta, és a társadalmi béke helyreállítását, a gyűlöletbeszéd beszüntetését sürgette Klaus Iohannis román államfő kedden, a holokauszt romániai emléknapján.
 
Zsidókat gyalázó röplapokat terjesztettek amerikai egyetemeken
Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért – írta kedden a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA) nemzetközi hírportál.
 
A Honvédelmi Minisztérium állásfoglalása a hadigondozotti ügyekben
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökének megkeresése alapján alább közöljük az ún. hadigondozotti ügyekben a Honvédelmi Minisztérium jogértelmezési szakmai álláspontját, mely silabuszként tud szolgálni az érintettek igényérvényesítése során.
 
Közbeszerzési dokumentáció a Herzl téren tervezett megelőző védmű kiépítésre
Az Ajánlatkérő szervezet megnevezése: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 1075 Budapest, Síp u. 12. 
 
A holokauszt óta először avattak ortodox rabbikat Berlinben
Ortodox rabbikat avattak Berlinben kedden, a holokauszt óta először. A német főváros rabbiképző intézete, az 1873-ban alapított Rabbinerseminar zu Berlin három végzett hallgatóját a Prenzlauer Berg nevű városrészben működő Beth Zion zsinagógában avatták rabbivá, a zsidó vallás hivatalos tanítójává.  
 
Schindler legendás listája több mint ezer ember életét mentette meg
Egy nem mindennapi ember alussza örök álmát a jeruzsálemi Sion-hegyén elhelyezkedő katolikus temetőben: egy volt náci párttag, Oscar Schindler. Ő az egyedüli személy, aki náci múltja ellenére végső nyughelyére találhatott a zsidó állam fővárosának egyik sírkertjében.
 
Így dolgoznak az izraeli önkéntesek Budapesten
Két 18 éves izraeli lány, Roni Arendt és Shachar Moshe személyében először kerültek önkéntesek a Shinshinim program keretében Magyarországra. Fontos, hogy a hazai zsidó közösségek tagjai közül minél többen megismerjék őket, hiszen Roninak és Shacharnak is éppen az a célja, hogy minél több magyarországi zsidóval beszélgethessenek a zsidóságról és Izraelről.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]