Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1184]

Bangó Margit a Klezmerésszel: Kossuth-díjas buli lesz
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon közös koncertet ad a Klezmerész együttes és Bangó Margit énekesnő. A különleges előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 27-én, este 7-től – a Klezmerész együttes dobosát, Garai Pétert kérdeztük.
 
A lengyelországi Sosnowiecben megemlékezést tartottak a helyi gettó likvidálásának 75. évfordulóján
Élők menetével emlékeztek meg szerdán a dél-lengyelországi Sosnowiecben a helyi gettó likvidálásának 75. évfordulójáról, és hasonló megemlékezést tartanak csütörtökön a szomszédos Bedzin városában is.  
 
Heti zsidó történelem: ma 100 éves a producer, aki összeköti Szabó Istvánt a Hyppolit, a lakájjal
Pontosan 100 évvel ezelőtt, az első világháború vége felé megszületett a nemsokára újra létrejövő Lengyelországban, Lódzban egy zsidó csecsemő, akinek a dolgok rendje szerint húszas évei elején el kellett volna pusztulnia egy gettóban vagy egy koncentrációs táborban. Ehelyett úgy döntött, hogy inkább 100 évig él és a világ egyik legnagyobb producere lesz inkább.
 
Zsidó barátság extrákkal: egymásnak talált párt Natalie Portman és Mila Kunis
Egy nemrég közzétett podcastból derült ki, hogy a két zsidó szuperszínésznőnek komoly szerep jutott egymás férjének megtalálásában, abban, hogy mindkettőjüknek szép zsidó családjuk lett, Mila Kunis Natalie Portman alakításából tanulta meg, hogy kell Ashton Kutcherrel összejönni.
 
Igazából szerelem: Ismerje meg az öt legszebb legromantikusabb izraeli szerelmes dalt
Az izraeli oldalakon elszaporodtak a popválogatások az utóbbi napokban, a „zsidó Valentin-nap”, a csütörtökön lezajlott Tu Be Áv kapcsán a szerelmes válogatások, most mi is megajándékozzuk Önöket egy slágerlistával, mert a szerelem mindig aktuális: Éjjel-nappal szerelem.  
 
Mentés másként: Izrael ezreket menthet meg Szíriában
Izrael – éveken át tartó, folyamatos segítségnyújtás után – megpróbálja elérni, hogy Oroszország előzze meg a fenyegető tömeggyilkosságot most, hogy a kormányerők visszavették a Golán körüli térséget az Iszlám Államtól.  
 
Meglepetés-koncert az Ethnofiltól
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon föllép a progresszív elektronikus világzenét játszó Ethnofil együttes, amely kifejezetten erre az alkalomra összeállított meglepetés-műsorral készül a koncertre. Az előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 29-én, este 7 órától – Weil András zenekarvezetőt, a csapat billentyűsét kérdeztük.
 
Röhögjünk együtt rejtőül!
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon megelevenednek Rejtő Jenő, alias P. Howard halhatatlan alakjai a Bob és Bobék Orchestra bemutató előadásában. Az először ezen a fesztiválon látható estről a társulat vezetőjét, Horváth Kristóf slammert, alias Színész Bobot kérdeztük.
 
Fellázadt Izrael mintakisebbsége: rengeteg izraeli állt a drúzok mellé
A nagy port kavart nemzetállami törvény a hadseregben is önfeláldozóan harcoló, az államhoz mindig és mindenben lojális drúz kisebbséget is mélyen megbántotta, képviselőik próbálják elérni a megváltoztatását, sokan a kormányból is melléjük áll, de Netanjahu miniszterelnök egyelőre hajthatatlannak tűnik.  
 
Zsidó fellépés a brit Munkáspárt ellen
A közvéleménykutatásokban jelenleg vezető, évtizedek után ismét markánsan baloldalivá vált brit Munkáspárt radikálisan Izrael-kritikus megszólalásai nagyon sokak szerint nyugodtan antiszemitának tekinthetőek a brit zsidóság minden képviselője, de még a baloldali szavazók harmada szerint is.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1184]