Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]

Gyász: Elhunyt Georges Loinger, aki 350 zsidó gyereket mentett meg a háborúban
Georges Loinger a legváltozatosabb módszerekkel mentette át a gyerekeket semleges területre.
 
Magyar kulturális évadot rendeznek Izraelben
Magyar kulturális évadot rendeznek jövőre Izraelben, Japánban, Dél-Koreában és a Kínai Népköztársaságban, Szöulban és Tokióban pedig magyar intézet is nyílik – olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.
 
Szeretetről, világosságról – Ámosz Oz halálára
Életének 79. évében Tel-Avivban elhunyt Ámosz Oz izraeli író, akinek a könyveit eddig több mint 35 nyelvre fordították le. A rákbetegségben meghalt Oz olyan mesterműveket írt, mint a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, és napjaink világszerte legnépszerűbb izraeli regénye, a Szeretetről, sötétségről című, önéletrajzi ihletésű könyv, amely a modern Izrael megalapításának idején játszódik.
 
Ellopták a szombathelyi zsinagóga előtt álló menórát
Ezekben a percekben is zajlik a bűnügyi helyszínelés a szombathelyi Batthány téri zsinagóga előtt, ahonnan ismeretlen tettes ellopta a holokauszt 4228 szombathelyi áldozata előtt tisztelgő emléktábla menóráját.
 
Wiesenthal központ: A pittsburghi lövöldözés volt a legsúlyosabb antiszemita támadás 2018-ban
A tizenegy halálos áldozattal járó pittsburghi lövöldözést ítélte a 2018-as év legsúlyosabb antiszemita incidensének a Simon Wiesenthal Központ (SWC), amelynek csütörtökön közzétett listáján szerepel a palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője is.
 
Tények és rágalmak: a Sorsok Házáról, a Rumbach projektről és a megújuló Mazsihiszről
Az utóbbi hetekben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetői a magyar és az izraeli médiát tudatosan dezinformálják, rágalmakat, hazugságokat terjesztenek. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége ezzel kapcsolatosan az alábbi közleményt adja ki:
 
Dombóvár: Közterületet neveztek el Szenes Hannáról és Pataki Ferencről
Életükben csak rövid ideig lehettek együtt, de a dombóvári képviselőtestület döntésének köszönhetően halálukban találkozhattak: Szenes Hannáról egy teret és szerelméről, Pataki Ferenc fejszámolóművészről a mellette lévő utcát nevezték el.
 
Az első a Világ Igazai között – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:41 óra, a Szombat királynője 16:53 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Smot” (Mózes 2. 1:1-6:1.) hetiszakaszt olvassuk fel.  
 
Zsidós filmek, amiket a legjobban várunk 2019-ben
A Jewishnews összegyűjtötte azt a tíz zsidó tematikájú filmet a Netflix és az Amazon Prime kínálatából, ami a legjobbnak ígérkezik 2019-ben. Íme, a 10-es toplista a vagány háziasszonyoktól kezdve igazi Moszad-ügynökökön át kezdő gengszterekig.
 
Az utolsó zsidó város Azerbajdzsánban
Az Ynetnews munkatársai hangulatos és tanulságos riportot készítettek az azerbajdzsáni Qirmizi városáról, ahol csak zsidók élnek. Ebből közlünk részleteket.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]