Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]

Új kormányzati terv a Sorsok Házával kapcsolatban?
A The Times of Israel értesülései szerint Orbán Viktor azt mondta Benjamin Netanjahunak, hogy az új budapesti holokausztmúzeummal kapcsolatosan új terven, új narratíván dolgoznak.
 
Január elsején egy náci kollaboránsra emlékezett Ukrajna
Ukrajnában a mostani volt az első január elseje, amikor nemzeti ünnep keretében emlékeztek meg a szélsőjobboldali és antiszemita náci kollaboráns, Sztyepán Bandera születésnapjáról. Az ismert ukrán nacionalista megítélése máig vitatott, hiszen a követői tízezreket gyilkoltak meg a második világháború idején. Az új Ukrajna azonban az ukrán függetlenségért a szovjetek ellen harcoló hőst látja benne. 
 
Kezdődjék klezmerrel az újév!
Hazánk egyik legszebb művészeti létesítményében az ország egyik legjobb klezmer zenekara: a Sabbathsong Klezmer Band az Uránia Nemzeti Filmszínházban Oláh Gergővel ad koncertet január 3-án, csütörtök este 7 órától.  
 
74 éve szabadult fel a budapesti gettó – Meghívó megemlékezésre
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a budapesti gettó felszabadításának 74. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2019. január 18-án (pénteken) 10:00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel meghívjuk.
 
Az izraeli miniszter­elnökkel tárgyalt Orbán Viktor Brazíliában
Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is részt vett Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségén Brazíliavárosban, ahol a magyar-izraeli kapcsolatok aktuális kérdéseit is megvitatták.
 
Izrael: Kettévált az izraeli Cionista Tábor nevű választási koalíció
Kettévált az előző választások idején, 2018-ban a Munkapártból és a Mozgalom (Tnua) nevű pártból létrejött Cionista Tábor nevű választási koalíció Izraelben – adta hírül kedden a helyi média.
 
Ezerhétszáz éves mellszobor-síremlékeket találtak Izraelben
A két, egyenként mintegy harminc kilogrammos mészkő mellszobor a késő római korból, a harmadik-negyedik századból származik. Ejtan Klein, az Izraeli Régészet Hatóság (IAA) rablások megelőzésével foglalkozó osztályának helyettes vezetője elmondta, hogy hamarosan ásatásokat kezdenek a lelőhely közelében újabb kincsek után kutatva.  
 
Sírva és nevetve emlékezünk Rejtő Jenőre
Hetvenhat éve, 1943. január 1-jén fagyott meg Rejtő Jenő az ukrajnai Jevdokovóban, ahová munkaszolgálatra hurcolták egy nyilas lap feljelentéssel felérő cikke után. A legendás író mindössze 38 éves volt, és már nem is fog megöregedni soha – hiszen olvasói szeretetének köszönhetően a magyar irodalom halhatatlan szerzői közé került.
 
74 éve lőtték a Dunába Richter Gedeont – Rá emlékezünk!
Richter Gedeon 1907-ben felépítette az első magyarországi gyógyszergyárat, 1912-ban szabadalmaztatta a Kalmopyrint és a Hyperol fertőtlenító tablettát. Első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát még ma is használják a gyógyászatban. 1944. december 30-án magyar nyilasok a Dunába lőtték.  
 
Izrael államfőjének búcsúja volt osztálytársától, Ámosz Oztól
Kevesen tudják, hogy Ámosz Oz, a nagy író és Izrael jelenlegi államfője, Reuven Rivlin együtt töltötték a kamaszkorukat, Oz híres önéletrajzában – Szeretetről, sötétségről – meg is emlékezik erről az időszakról. Később, bár politikai ellenfelek lettek, szívélyes viszonyuk fennmaradt. Ezért vegyülhetett Izrael államfőjének az Izrael legnagyobb íróját búcsúztató megemlékezésébe a személyesség hangja.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]