Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]

A diktátor című film színpadi adaptációját mutatja be a Vígszínház
A diktátor című Charlie Chaplin-film alapján készült színdarabot mutat be szombaton a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében.
 
Egy holokauszttúlélő, kommunista ’56-osról: ma lenne 90 éves Angyal István
„Vidéki” zsidó családban született 1928-ban, tehát Auschwitzba deportálták 16 évesen az édesanyjával és a nővérével együtt. A nővérét szökési kísérlete miatt a szeme láttára akasztották fel. Tudta jól, milyen világban adatott élnie és hogy milyet akarna helyette.
 
Évfordulók köré szerveződik a 4. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata
Több évforduló köré szerveződik az október 18. és 21. között tartandó Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata – jelentették be a szervezők egy, a kolozsvári magyar főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.
 
Bábel-tornya és a szabadság reménye – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 17:44 óra, a Szombat királynője 18:46 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Noáh” (Mózes 1. 6:9–11:32.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zolt: Schwartz néni és a hasukat szerető zsidók
Hamarosan ropogósra sült libacombot fogok lakmározni tört krumplival és uborkasalátával, gondolja doktor Moll, ugyanis Schwartz néni a múltkor megígérte neki, hogy meghívja magához enni, és erre doktor Moll már nagyon készül, mert
 
A holokauszt során elszakított barátnők 75 év után találkoztak újra
A 91 éves Chaya Levy és a 88 éves Esther Sheinberg ugyanabban az erdélyi városban gyerekeskedett, mielőtt deportálták őket Auschwitz-ba. A második világháború után – mit sem, tudva egymásról – mindketten Izraelbe költöztek, s egyikük sem sejtette, hogy a másik túlélte a holokausztot. A gyerekkori barátnők 75 év után újra összetalálkoztak.
 
Meglepő: a belügyminiszter is bírálta a zsidó és arab sztár vegyesházasságát
Egy arab izraeli tévés személyiség és egy zsidó színész járt évekig titokban és házasodott össze nemrég, döntésük kiváltotta a belügyminiszter nyilvános rosszallását is.  
 
Megbecsült professzor lett az elűzött magyar zsidók leszármazottja
A Le Monde című francia világlap méltó és szép cikkben búcsúztatta el a napokban 84 éves korában elhunyt Alain Ducellier francia történészprofesszort. A Bizánci Birodalom és a kora középkori Közel-Kelet egyik legnevesebb, nemzetközi hírű kutatója részben magyar zsidó származású volt: apai felmenői a 19. század végi magyarországi pogromok miatt menekültek Nyugatra.
 
Auschwitzi tanulmányútra küldi antiszemita szurkolóit a Chelsea
Az angol élvonalbeli labdarúgó bajnokságban szereplő Chelsea már jó ideje próbál küzdeni az antiszemitizmus és a rasszista szurkolók ellen. Eddig az volt a bevett eljárás, hogy három évre bevonták a gyűlölködő drukkerek bérletét, így azok nem látogathatták addig a csapat mérkőzéseit. Roman Abramovics, a klub zsidó származású orosz tulajdonosa most viszont egy új ötlettel állt elő.
 
Nácik által ellopott műkincseket azonosítottak holland múzeumok
Holland múzeumok 170, nácik által ellopott műkincset azonosítottak gyűjteményeikben egy program keretében, amellyel a náci korszakban zsidó családoktól elkobzott műtárgyakat akarnak visszaadni jogos tulajdonosaiknak – adta hírül a The Guardian című brit napilap szerdán.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]