Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1184]

A brit Munkáspárt vezetője ígéretet tett a párton belüli antiszemitizmus felszámolására
A brit Munkáspárt vezetője elismerte, hogy az antiszemitizmus „valós probléma” a soraikban, de határozottan visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a Munkáspárt fenyegetést jelent a nagy-britanniai zsidó közösségre. Jeremy Corbyn péntek este a The Guardian című lap internetes kiadásában megjelent írásában ígéretet tett az antiszemitizmus párton belüli felszámolására.
 
Több tízezren vonultak fel Jeruzsálem történetének legnagyobb büszkeségmenetén
Huszonkétezren vonultak fel csütörtökön Jeruzsálem történetének legnagyobb büszkeségmenetén, amelyet megerősített rendőri biztosítás kísért – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Heti zsidó tanítás: Isten nagyon keveset kér tőlünk
Az aktuális hetiszakaszunk címe Ékev, vagyis, mondjuk, következmény – a követni igéből képezzük, ebből alakult Jákob (Jáákov) neve is, aki a sarkánál fogva követte Ézsaut, amikor Rebeka megszülte őket.  
 
Örökkévalót áldjuk végtelen jóságáért – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:57 óra, az ünnep kimenetele: 21:08 óra. A Tórából ezen a héten a „Ékev” (Mózes 5. 7:12-11:25.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Híres izraeli magyarok: Imi Lichtenfeld önvédelmi harcos, a krav-maga zsidó kifejlesztője
Lichtenfeld Imi Budapesten született, Pozsonyban verekedett birkózóbajnokként az utcán a helyi nácikkal, Észak-Afrikában küzdött Hitler ellen és Izraelben véglegesítette az általa kitalált zsidó harcművészetet, a krav magát, amelyet évtizedekig tanított az Izraeli Véderőnél.
 
Így válik valóra egy gyerekkori álom
A Zsidó Kulturális Fesztivál zárórendezvényén a hagyományoknak megfelelően idén is a Sabbathsong Klezmer Band játszik: a 20 éves együttes ezúttal Nyári Károllyal és zenészeivel lép föl a Dohány utcai zsinagógában szeptember 2-án, este 8-tól. A Summertime a zsinagógában című estről a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, Masa Tamással beszélgettünk.
 
Roma holokauszt – Langerné Victor Katalin: nem engedhetjük meg magunknak a felejtést
Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön Budapesten.
 
Elnökválasztás a Mazsihisz Ifjúsági Csoportjában
Az elnök lemondása miatt tisztújító kongresszust tart a Mazsihisz Ifjúsági Csoportja augusztus 9-én, fél 7-től a Síp utcai BZSH-Mazsihisz székházban (III. emelet, 48-as terem). Az új elnök megválasztásában szavazati joggal bírnak azok a magyar zsidó fiatalok, akik 36. életévüket még nem töltötték be, és legalább egy zsidó szervezetben aktívak vagy aktívak voltak.  
 
Híres izraeli magyarok: a leghíresebb izraeli magyar újságíró és sztárpolitikus: Tomi Lapid
Kisebbségi magyar zsidónak született Újvidéken, Wallenberg révén élte túl Pesten a holokausztot, hogy magyar újságíró legyen – Izraelben, Kasztner Rezső oldalán. Az ország ünnepelt publicistája lett és nyugdíjas korában még felforgatta az izraeli politikát. Ő került miniszterelnök-helyettesként a legmagasabbra a magyarok közül az izraeli politikában.  
 
Még nekik kell bujkálniuk: folyamatosan zaklatják a hat évesen megölt zsidó kisfiú családját
Noah Pozner egy 2012-es iskolai lövöldözés áldozata volt, amelyről azt hazudja egy fegyvertartás-párti aktivista, hogy nem is történt meg, a gyermek szülei hetedszerre is költözni kényszerültek a halálos fenyegetések elől, több száz mérföldre kellett menekülniük kisfiuk sírjától.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1184]