Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1124]

És elviszlek benneteket az országba, melyre nézve felemeltem a kezemet– Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:57 óra, az ünnep kimenetele: 17:08 óra. A Tórából ezen a héten a „Váéra” (Mózes 2. 6:2-9:35.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Meghívó az Élet Menete kiállítás megnyitójára
Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) holokauszt emléknapja alkalmából 2018. január 25. (csütörtökön) 11:00 órakor kiállításmegnyitóra kerül sor az Élet Menete Alapítvány szervezésében a Dohány utcai zsinagóga sírkertjében. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
 
Európa egyik legszebb zsinagógája újul meg a miskolci Kazinczy utcában
Miskolc – A miskolci Kazinczy utcán álló, több mint 150 éves zsinagógában jártunk 360-as kameránkkal Ráckövesi Péter kalauzolta a Hírek 360 stábját a zsinagógában.
 
Heti zsidó történelem: Budapesten megszületik egy világhírű zsidó divattervezőlány
Pető Judit, vagyis Judith Leiber tervezte Eisenhower elnök feleségének táskáját, Hollywood legnépszerűbb divattervezői közé emelkedett és ma ünnepli a 97. születésnapját.
 
Óriási lehetőség: Magyarországra költözik a nagy haszid „hippirabbi”
Michael Paley a Newsweek szerint a legbefolyásosabb amerikai rabbik közé tartozik és most a JDC – a Joint – alkalmazottja lesz Magyarországon. Ortodox megújulási mozgalmakból, vallásos ellenkulturális hippikommunákból jött és vált komoly ortodox tanítóvá.
 
Hatalmas tömeg jelent meg a Síp 12 megnyitásán
Nagyon remélem, hogy valaminek a kezdete befolyásolja a jövője alakulását, mert a Síp 12 Galéria első kiállítása csupa olyan találkozást és munkát hozott, ami nem csak gördülékeny, örömteli és produktív, de szinte sorsszerű volt – mondta Farkas Zsófia művészettörténész a MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár új közösségi terének első kiállításán.  
 
Open call for bids – position of university leader (rector) to the ORZSE
The ORZSE – Jewish Theological Seminary (www.or-zse.hu), the only Jewish university in Central-Eastern Europe, having a long 140 years old history, maintained by the MAZSIHISZ (www.mazsihisz.hu) – Federation of Jewish Communities in Hungary, hereby announces an open call for bids to the position of university rector, based on the detailed inviting of application that may be requested by the ugyvezeto@mazsihisz.hu email-address.  
 
Keresztény felekezetek képviselői emlékeztek meg a nyilasok áldozatairól
A nyilas vérengzések vértanúira emlékezve keresztény felekezetek képviselői fölolvasták az 1945. január 12-én a budai Maros utcai kórházban meggyilkolt összes áldozat nevét.
 
Új sorozat: Heti zsidó történelem – Julius Caesar átlépi a Rubicont és ez jó a zsidóknak
Úgy kezdődött, hogy a zsidók veszekedtek és úgy végződött, hogy Róma, vagyis Pompeius, Caesar későbbi nagy ellensége meghódoltatta őket, bevette Jeruzsálemet és megszentségtelenítette a Szentélyt. Érthető, ha a zsidók a polgárháborúban a zsidók Caesar oldalára álltak és valóban nem volt nagyon rossz dolguk az ő uralkodása alatt.
 
Szobrot kap Máramarosszigeten Elie Wiesel
Szobrot kap Máramarosszigeten Elie Wiesel Nobel-békedíjas író – jelentette be kedden Horia Scubli, a város polgármestere. „A mellszobrot Ioan Ladea szobrászművész alkotta meg. (...) A szobrot az Elie Wiesel emlékház udvarán helyezik el májusban, az író felesége, Marion Wiesel és fia jelenlétében” mondta Horia Scubli.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1124]