Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1124]

Tavaszig kiírhatják a zsidó temetők rekonstrukciós programját
A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) még a tavasz előtt kiírhatja a zsidó temetők rekonstrukciós programjáról szóló pályázatot, amelyre a kormány tavaly év végén fél milliárd forintot biztosított – közölte a társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár kedden, a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után.
 
Szomorú interjú keserű díjazottal
Komlós Aladár díjat kapott Kőbányai János író, lapszerkesztő, a Múlt és Jövő folyóirat és kiadó vezetője, akit az elismerés kapcsán kérdeztünk pályájáról. Szomorú beszélgetés született, azaz: őszinte.  
 
Idén hét Raoul Wallenberg-díjat adnak át
A 2010-ben alapított Raoul Wallenberg-díjra idén összesen huszonhat ajánlás érkezett, ebből huszonhárom egyes személyekre, míg további három egy-egy szervezetre vonatkozott. A bíráló bizottság hosszú egyeztetés után hat egyéni és egy szervezeti díjra tett javaslatot, amelyeknek átadása január 17-én (szerda), délután két órától lesz Budapesten, a MAZSIHISZ-BZSH székházának Goldmark termében. (Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
Új zsidó szuperhősnő érkezik nemsokára – Scarlett Johansson, a Fekete Özvegy
Minden idők legtöbb bevételt hozó és különben is nagyszerű színésznője, Scarlett Johansson felváltja Wonder Womant, Gal Gadot-t, most ő lesz egy egész szuperhősnős film főhőse. Minden szuperhősnő zsidó és ez menő.
 
Heti zsidó történelem: A zsidóknál véletlenül feltalálják a Coca-Colát
Joseph Jacobs ügyes és rámenős patikatulajdonos volt Atlantában és szorgosan keserítette riválisai életét. Mégis ő követte el a legnagyobb üzleti melléfogást a zsidó történelemben: eladta a részesedését a Coca Colában, amelyet az ő boltjában találtak fel.
 
Az Interpoltól kéri 1600 egykori SS-lágerőr hollétének megállapítását Varsó
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészei azt kérik az Interpoltól, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezettől, hogy állapítsa meg, él-e még, és ha igen, hol tartózkodik jelenleg az egykoron a megszállt Lengyelország területén létesített náci német lágerek 1600 őre – közölte hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.
 
Az Izraeli nagykövet a Debreceni Zsidó Hitközségen
Yossi Amrani, Izrael államának magyarországi nagykövete az egy éves küldetése alatt már harmadjára látogatta meg a Debreceni Zsidó Hitközséget. A magas rangú vendéget Horovitz Tamás, a Hitközség elnöke fogadta.
 
Zsidó történelem: 1850-ben megszületik a Rabbiképző alapítója, Petőfi héber fordítójának fia
Bacher Vilmos huszonéves korában kerül a Rabbiképző alapító tanárai közé, rabbiként volt nyelvész és kelet-kutató, az intézet tudományos tekintélyének egyik megalapozója, mert a Rabbiképző világszínvonalú volt, modern és progresszív már születésétől fogva, hála a Bacherhez hasonló tanároknak, hála az erős és öntudatos neológiának.  
 
Heti zsidó bölcsesség: Kié a tanítás?
„Mózes a Sinai-hegyen kapta a Tórát és továbbadta Józsuének. Józsué a Véneknek, a Vének a Prófétáknak és a próféták a Nagy Tanács tagjainak. Ők három dolgot mondtak: Légy körültekintő ítéleteidben. Gyűjts Magad köré tanítványokat. És készíts kerítést a Tóra köré.
 
Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-kiállítása
Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-archívumának egy része – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1124]