Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1170]

A Sin Bet 250 terrorakciót hiúsított meg idén Izraelben
A Sin Bet belbiztonsági szolgálat 250 nagyobb terrorcselekményt hiúsított meg idén Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.  
 
Felolvasással emlékeznek az egykor betiltott szerzőkre és elpusztított könyvekre
A Barbárság diadala címmel közös megemlékezést tart június 15-én este a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, valamint a Magyar Versmondók Egyesülete a Budapest Projekt Galériában; az eseménnyel az 1944-ben betiltott szerzőkre és az elpusztított könyvekre emlékeznek.
 
Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye
A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.
 
Minden, ami zsidó a foci vébén: edzők, játékosok, százezer izraeli turista
Mi, magyarok jól ismerjük ezt a játékot. Ugyan nem jutottunk ki a világbajnokságra, de a bírók között ott vannak még a mieink is. A partjelzők között biztosan. Mi adjuk a technikát valamihez. Van egy játékosnak magyar nagyszülője.
 
Múzeumok éjszakája a zsidónegyedben
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) az elmúlt években már megszokott színvonalú, színes és izgalmas programokkal részt vesz idén a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozaton. A zsidónegyed éjszakája este 10 órakor kezdődik június 23-án, szombaton. Az estet közös szabadtéri szombatbúcsúztatással kezdjük Frölich Róbert főrabbi vezetésével.
 
Sztehlo-gyerekek voltunk – Meghívó könyvbemutatóra
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Sztehlo-gyerekek voltunk című könyv ünnepélyes bemutatójára, 2018. június 20. (szerda) 19:00 órára a budapesti Goldmark-terembe (Budapest VII. ker. Wesselényi u. 7.)
 
„Izrael gyermeke sosincs egyedül”: Paudits Béla, az álomkabátos József halálára
József mélyre zuhant, de mindig felért a magasba. Az őt játszó Paudits Béla épp fordítva: mélyről jött, magasba ért, aztán megint a mélybe zuhant. Mert nálunk a mélyről jövő tehetség, amíg a csillagokba ér, olyan súlyos lelki sérüléseket szerez, amelyeket soha többé nem tud kiheverni.
 
Drámai helyzet: Veszélyben a Kinneret (Genezáreti) tó
A száraz telek sorozata miatt tavaly évszázados mélypontra süllyedt a híres izraeli tó, Izrael fő édesvízforrásának vízszintje és a kormány tervet dolgozott ki a megmentésére.  
 
Félelmetes megosztottság: két részre szakadhat a világ zsidósága
Nagyon nagy szakadék választja el egymástól az amerikai és az izraeli zsidók értékrendjét. Máshogy látják Izrael biztonsági igényeit, a palesztin állam ügyét és azt is, jó lenne-e, ha volna polgári esküvő Izraelben, ha nem az ultraortodoxia kezében lenne minden házasság, válás és betérés ügye.
 
Zsidó tarolás: 10 Tony-díjat vitt el az izraeli sikerdarab
A Zenekar látogatása című izraeli filmből készített musicalt nemrég Amerika, a Broadway hatalmas sikeréből pedig Tony-díjak légója került ki, tizenegy jelölésből tíz díjat ért.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1170]