Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]

A londoni filmipar megteremtőjére, Korda Sándorra emlékezik a Brit Filmintézet
Alexander Korda, a brit filmmogul aranykora című, egy hónapig tartó londoni emlékprogram keretében a világ legnagyobb filmarchívumával rendelkező British Film Institute (BFI) tiszteleg a magyar zsidóként született Korda Sándor előtt.
 
A derűs hűség embere – elment a város legderűsebb, legbölcsebb zsidója
Robicsek Gyuri bácsi, a hódító vagány, TEFU-sofőr, a Lukács uszoda minden hajnali örökös tagja a Frankel zsinagóga otthonosságát jelentette, aki a 90-en túl is imádta a gyerekeket és udvarolt a lányoknak 20 és 90 év között.
 
Egy kutatás szerint három hónap alatt ölték meg a holokauszt áldozatainak egynegyedét
A zsidóság kiirtását célul kitűző, 1942 és 1943 között zajlott úgynevezett Reinhard-akció keretében mindössze három hónap alatt követték el a gyilkosságok nagy részét.
 
Levélben köszöntötte Korda Györgyöt 80. születésnapján a magyar miniszterelnök
Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök Korda György előadóművészt 80. születésnapja alkalmából.
 
Térj meg egy nappal halálod előtt – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:47 óra, a Szombat királynője 16:59 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Váéra” (Mózes 2. 6:2–9:35) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Ma 80 éves Korda György, aki fél kézzel győzte le a Beatlest
Az elmúlt hosszú évtizedek közkultúrája, vagyis Magyarország nem érthető meg ennek a ma 80 éves Dob utcai kisfiúnak a megértése nélkül.
 
Együttműködési megállapodást kötött az EHE és az OR–ZSE
Decemberben kötött együttműködési szerződést az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE). A jövőbeni kooperáció számos területre kiterjed.
 
Új magyar város született Amerikában: önállósultak a szatmári hászidok
Amerika első ultraortodox városa egyúttal az a város is, ahol a legnagyobb a magyar származásúak aránya Amerikában.
 
Sas József, az alázatos bohóc – A ma 80 éves művészt köszöntjük
Egy fiatal nagyváros nyerte el jóval több, mint 100 éve öntudatát a kabaré nevű vállalkozástól, amelyet Nagy Endre indított be és máig is prosperál.  Nem utolsósorban a ma 80 éves Sas Józsefnek köszönhetően, aki színház nélkül, pénz nélkül, bárhol és bárhogyan képes megszerezni imádott közönsége figyelmét. A ma 80 éves Sas Józsefet köszöntjük.
 
Mindenki zsidó: tele van szefárd génekkel Latin-Amerika
Egy kutatás résztvevőinek majdnem negyedénél mutattak ki szefárd zsidó géneket is, az egykor kényszerrel megkeresztelt spanyol zsidók génjeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy Latin-Amerika negyede zsidó származású lenne.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]