Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1119   |   1120   |   1121   |   1122   |   1123   |   1124   |   1125      »      [1148]

Köszöntelek Téged, mint tudóst, mint a Tóra tudóját
Dr. Feldmájer Péternek a MAZSIHISZ elnökének köszöntõ beszéde Prof. Schõner Alfréd Rektor, Fõrabbi 60. születésnapján az OR-ZSE zsinagógájában 5769. Tisri 12-én, Háázinu Saboszán
 
Dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke ma este a "Záróra" vendége lesz
2008. október 13-án hétfõn este 22:45 perckor kezdõdik a Magyar Televízió 2-es csatornáján a „Záróra” címû mûsor.
 
Ijesztõen sikeres kísérlet
Képesek vagyunk-e védekezni a manipuláció ellen, észrevesszük-e, ha egy tekintélyelvû vezetõ játszadozni kezd az érzelmeinkkel? A hullám címû könyv és film megtörtént eseten alapul. A fõszereplõk középiskolások, de az idõsebb generációk éppen úgy veszélyben lehetnek.
 
Párniczky András: Remélhetõleg a jazz ki tud lépni a skatulyából
A Nigun zenekar nem csak egy színfolt a mai jazzélet palettáján, hanem kísérlet arra, hogy az európai zenei élet utat tudjon törni magának olyan értéket rejtõ gyökerekhez, ami egyfajta spirituális élményt nyújt a hallgatóságnak - fogyasztható formában. Az öreg kontinensen szinte egyedülálló, a zsidó zenét ötvözõ jazz muzsikát képviselõ Nigun zenekar gitárosával beszélgettem egy budai kávéházban.
 
Rohamrendõrök Belgrádban: masírozni akartak a szélsõjobbos csoportok
Több ezer rohamrendõr jelent meg szombaton Belgrád belvárosában, hogy megakadályozza neonáci és ultranacionalista csoportok tervezett felvonulását.
 
Ötmillió euróból épülhet meg Brandenburg új zsinagógája
A német fõvárost körülölelõ Brandenburg tartományban napjainkban egyetlen zsinagóga sincs. Az RBB regionális közszolgálati tévéállomás jelentése szerint jövõ héten kezdõdik az új, izraelita vallási központ építészeti terveinek pályáztatása. Ebbõl az alkalomból vasárnap ünnepséget rendeznek Potsdamban.  
 
Náci múltra emlékeznek a leendõ kulturális fõvárosban
Az ausztriai Linz, amely 2009-ben Európa kulturális fõvárosa lesz, emlékszik arra, hogy egyszer már viselte ezt a címet: Adolf Hitler náci diktátor, aki ebben a városban nõtt fel, azt tervezte, hogy ezer évre tervezett birodalmának kulturális kirakatává teszi.
 
Kõtábla az iskola falán – a szakköri foglalkozásra járó gyerekek sem tudják, mi volt a zsidóüldözés oka
A magyarmecskei iskolánál állunk, annak utcafronti falán kõtábla emlékeztet a faluból deportált zsidókra. A táblát a nyár végén vésette a község önkormányzata és iskolája. A tábla története egy évvel ezelõtt kezdõdött.
 
Habsburg Franciska: végtisztességet kell adni a rohonci mészárlás áldozatainak
Erõfeszítéseket kíván tenni magyar zsidó kényszermunkások 1945 márciusában az ausztriai Burgenlandban, a rohonci kastélyban történt lemészárlásának tisztázására Habsburg Franciska.
 
Zavargások Akkóban
Izraeli parlamenti képviselõk, professzor Aryeh Eldad és Yuval Steinitz zsidók elleni pogrommal vádolják az akkói arabokat, akik az engesztelés napján kirakatokat törtek be és autókat gyújtottak fel. Egy arab parlamenti képviselõ  
 
[1]      «      1119   |   1120   |   1121   |   1122   |   1123   |   1124   |   1125      »      [1148]