Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1211]

Idén 69 százalékkal nőtt az antiszemita esetek száma
Míg 2016-ban jelentősen visszaesett, az idei év első kilenc hónapjában 69 százalékkal nőtt az antiszemita jellegű agressziók, szóbeli inzultusok, erőszakos cselekmények száma az országban – közölte a saját Facebook oldalán Édouard Philippe francia miniszterelnök.
 
Emlékestek magyar zsidó költők tiszteletére a PIM-ben
Két magyar zsidó költő, Somlyó Zoltán és Pásztor Béla könyvbemutatóval egybekötött emlékestjét rendezi meg a Múlt és Jövő kiadó és folyóirat közössége november 19-én és 26-án 17 órától, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében.
 
A Ludovika lesz a központi helyszíne a budapesti 15. Maccabi Európa Játékoknak
A Kerepesi úti Sportpark helyett a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz a központi helyszíne a 2019. július 29. és augusztus 7. között Budapesten rendezendő 15. Maccabi Európa Játékoknak.
 
Vezényelt már Mahlert a Dohánynál egy világhírű német zenekarnak? Ha nem, akkor siessen!
Mert holnap és holnapután pótolhatja. A kultúra mindenkié, a világ minden pontján, mert a virtuális világban összekapcsolódnak a századok és a kultúrák és a századok, Mahler és a 21. század és újjáéled a magyar és német zsidóság aranykora az Ön vezényletével.
 
Egy fanyarul derűs Halleluja: Kulka János 60 éves
A Szomszédok kora ma már szinte régmúlt, de Magenheim doktor figurája megmarad nekünk, akárcsak III. Richárd okos, visszafogottan taktikus gonoszsága és Leonard Cohen magyar Hallelujája. Kulka János a magyar színpad utolsó szemérmes romantikusa.
 
A szegedi egyetemen tárgyalt az izraeli nagykövet
Idén már megkezdődött két izraeli és a szegedi egyetem között egy kooperáció, hallgatók és oktatók csere- és tanulmányútjaival.  
 
Németország nagykövete a MAZSIHISZ elnökénél
Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökével folytatott megbeszélést Őexc. Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete pénteken délelőtt, a hírhedt Kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulóján.
 
Bárhol, bármikor lelőhető vagyok: 80 éve történt a Kristályéjszaka
Azok a napok tették világossá a német zsidóság számára, hogy ők többé nem számítanak embernek, bármi megtörténhet velük. Figyeljünk oda, mikor lobbannak fel újra ezek a fények.  
 
A néma ősatyák szomorúsága – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:57 óra, a Szombat királynője 17:03 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Toldot” (Mózes 1. 5:19–28:9.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Ferenc pápa: Aki keresztény, nem lehet antiszemita
A napokban, két héttel a pittsburghi zsinagógai mészárlás után Ferenc pápa nyilatkozatot tett kaukázusi zsidók küldöttségét fogadva arról, hogy napjainkban is hat még az antiszemitizmus és ezért minden kereszténynek kötelessége küzdenie ellene.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1211]