Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1124]

Ma kilencven éves Kornai János, Isten éltesse!
Ma kilencven éve, 1928. január 21-én született Budapesten Kornai János, A hiány és A szocialista rendszer című munkák világhírű szerzője, akinek a szocializmus gazdaságpolitikájáról írott kötetei máig alapműnek számítanak a világ összes közgazdaságtudományi egyetemén.
 
Történész vita: Lehet-e emléktáblája egy Wehrmacht-tábornoknak Budapesten?
A budapesti gettó fölszabadításának 73. évfordulója kapcsán ismét a nyilvánosság előtt folytatódhatott az a történészvita, hogy Gerhard Schmidhuber német tábornoknak volt-e szerepe az úgynevezett budapesti gettómentésben, s ha volt, akkor vajon a Wehrmacht főtisztje méltó lenne-e arra, hogy személyesen az ő tiszteletére emléktáblát állítsanak a fővárosban.
 
Legyen az az akaratod, hogy megbocsátásod meghaladja haragodat – Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:07 óra, az ünnep kimenetele: 17:17 óra. A Tórából ezen a héten a „Bó” (Mózes 2. 10:1-13:16.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közgyűlésére
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) tisztelettel meghív minden küldöttet, illetve érdeklődőt a 2018. január 21. vasárnap (5778. Svát 5.) 10:00 órakor tartandó közgyűlésére a MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe (Budapest VII. ker., Síp u. 12. II. emelet). A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.
 
Heti zsidó bölcsesség: a szülők felelősségéről
Az Atyák Tanításai szerint Mózes a Sínai hegyről kapta a tórát és a tanítás öröklődött nemzedékről nemzedékre, mindenki hozzátett valamit. Erről volt beszámoló előző héten.
 
Gal Gadotról mozit neveznek el Izraelben
A Názáretben megnyíló mozit fogják a Csodanőről elnevezni, az önkormányzat szerint Gal Gadot ideális példakép a fiataloknak, mert igazolta, hogy meg lehet valósítani az álmokat.
 
Heti zsidó történelem: Hajós Alfréd felszabadul a budapesti gettóban
Halottak, éhség, egy elpusztított város és továbbra is folyó harcok a város más részein. Irtózatos körülmények között vehette tudomásul Budapest zsidósága, hogy van jövője, minden várakozás ellenére.
 
A békefogadkozások tettek nélkül üres szavak
A budapesti gettó felszabadításának hetvenharmadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen több százan gyűltek össze ma délelőtt a fővárosi Dohány utcai zsinagógában. Beszédet mondott Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke, valamint Frölich Róbert országos főrabbi.
 
Szabadságvesztésre ítélték az auschwitzi emlékmúzeum meggyalázásával vádolt két férfit
Másfél éves, illetve tizennégy hónapos szabadságvesztésre ítélte szerdán az Oswiecim székhelyű kerületi bíróság azt a két férfit, akiket az ügyészség az auschwitzi emlékmúzeum meggyalázásával vádolt.
 
Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat
Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat szerdán Budapesten. A vészkorszakban magyar zsidók ezreit a deportálástól megmentő svéd diplomatáról nevezett elismerést azok vehették át, akik bátor kiállásukkal, életútjukkal példát tudnak mutatni a közéletben.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1124]