Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1102]

Mai születésnapos: Somló Tamás, aki ma lenne 70 éves
Az angyalarc állandó laza csúfondárossága azt üzente, hogy nem kell ezt azért annyira komolyan venni, semmit se kell, mert minden rendben lesz úgyis, mienk ez a cirkusz, itt mindenkire szerep vár. És ő meg is csinálta a maga szerepét, nélküle nincsen magyar rocktörténet. Mindent elvégzett, amit csak kellett neki, de azért még maradhatott volna.
 
„16 évesen másodszor is megszülettem” – film készült a kolozsvári holokauszt-túlélőről
Az erdélyi közönség Kolozsváron láthatta először Csibi László NUSSBAUM 95736 című dokumentumfilmjét, amelyben majdnem 90 éves kolozsvári holokauszt-túlélő járja végig életének helyszíneit Tordától a buchenwaldi koncentrációs táborig és vissza. Tanúságtétel az utókornak ez a film, fogalmazott a vetítés után Nussbaum László.  
 
„És adja neked Ábrahám áldását”– Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:47 óra, az ünnep kimenetele: 16:54 óra. A Tórából ezen a héten a „Toldot” (Mózes 1. 25:19–28:9.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Magyar zsidó arcképcsarnok: Alexander Bernát, a magyar filozófiatörténet megalapítója
Alexander Bernát (1850-1927) a magyar filozófiatörténet és esztétika tudományának egyik megalapítója 1850-ben Pesten született és 1927-ben hunyt el szintén a fővárosban. Gimnáziumi tanulmányait Pesten végezte, ahol összebarátkozott Bánóczi Józseffel. A barátság egy életen át tartó gyümölcsöző szakmai együttműködés alapjait is megvetette: később számos filozófiai munka kiadása, szerkesztése fűződik nevükhöz.
 
Mert kell egy csapat: ma 129 éves az MTK
Az a nap a magyar zsidóság magyarrá válásának fontos napja volt, a klub, amely a mi csapatunk – is – lett, nem egy városrészt választott otthonául, hanem a nemzetet a névadásnál is: ma 129 éve született a Magyar Testgyakorlók Köre.
 
Mai születésnapos: Kéthly Anna, a magyar zsidók legbátrabb védelmezője
Az egyik legelső női politikus egyúttal az ország legkiválóbb és legbátrabb politikusai közé is tartozott, szembe mert szállni az újvidéki zsidók és szerbek gyilkosaival és hangosan tiltakozott a zsidótörvények ellen.
 
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 2017 évi nyertes pályázatai
Örömmel értesítjük a pályázókat, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által 2017-ben megjelentett pályázatainak a Bíráló Bizottság javaslata alapján az összes kategóriában meghozta döntését.
 
Jancsó Miklósra emlékeznek a Goldmark teremben
A november 19. (vasárnap) 15:00 órakor kezdődő rendezvény ingyenesen látogatható, a szervezők mindenkit szeretettel várnak a Goldmark terembe, pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
A Dominikai Köztársaság korábbi elnöke a MAZSIHISZ-nél
A MAZSIHISZ-nél tett villámlátogatást Leonel Fernández, a Dominikai Köztársaság kétszeres volt elnöke. A Karibi térségben lévő állam korábbi vezetője megtekintette a Dohány utcai zsinagógát, a temetőkertet, valamint az Emanuel Emlékfát, ahol az emlékezés köveit helyezte el.
 
Ne költözz a múltba, hanem gondolkozz
Az utóbbi hónapokban teljes egészében megújul a MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, ahol egy több mint harminc éves tárlat helyére került egy modern, új koncepció alapján megtervezett, egyszerre a jelenhez szóló, de a múltat mélyen tisztelő kiállítás. Jövőre a kiállítás folytatása is elkészül. A Dohány utcai intézményben a változást igazgatóként Toronyi Zsuzsanna irányítja, akivel pályájáról, szakmai elképzeléseiről és a zsidó muzeológiáról beszélgettünk.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1102]