Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]

A hónapok kezdete – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:56 óra, a Szombat királynője 17:06 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Bo” (Mózes 2. 10:1–13:16.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Versenyfelhívás – Országos Zsidó Zenei Vetélkedőre
Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket a zsidó vallással kapcsolatban, különös tekintettel a varázslatos zsidó zenei múltra, ezért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) meghirdeti az Országos Zsidó Zenei Vetélkedőt. A zenei vetélkedő döntőjének időpontja: 2019. február 24. vasárnap, pontos helyszíne: Budapest VII. ker., Síp u. 12.  
 
A családi válságok és a Jóisten: a vallásos hit a metoo-korszakban
A család a hagyományos, történelmi egyházak kitüntetett alapértéke, „minden közösség alapja”: nem jó az embernek egyedül, ez az, amit a legelőször állapít mg Isten legfontosabb teremtményeiről, rólunk.
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll a rossz kezek tulajdonosáról
Doktor Moll próbálta beleképzelni magát annak a helyébe, aki a minap egy-egy Dávid-csillagot rajzolt Koncz Zsuzsa és Vámos Miklós arcára, de csak addig az elképzelésig jutott, hogy embernek kellett lennie, az állatok ugyanis, példának okáért a kutyák, akik a mi barátaink, ők nem firkálnak, sőt, ha firkálnának is, akkor valószínűsíthetően egy-egy szívet rajzoltak volna Koncz Zsuzsa és Vámos Miklós arcára, hogy kifejezzék
 
Gyász: Elhunyt Hermann Ildi fotóművész
Megrendülten értesültünk róla, hogy tragikusan fiatalon meghalt Hermann Ildi, számos rangos szakmai díjjal kitüntetett fotográfus. 
 
Vámos Miklós: Erre nincs bocsánat
Vámos Miklós a Facebook közösségi oldalán tette közzé, hogy az őt és Koncz Zsuzsa énekesnőt ábrázoló plakátra Dávid-csillagokat rajzoltak. Az író többek közt azt írja: juszt is zsidó leszek, s tiltakozom.
 
Szakály Sándor sokadjára tesz közösségünk számára sértő, tudományosan cáfolt nyilatkozatokat
Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatójának a Magyar Hírlapban közölt nyilatkozata szerint az 1920-as numerus clausus „sok félreértésre” ad okot. Szerinte a jogszabályi „szövegben konkrétan nem is szereplő zsidóságba pedig csak az izraelita hitűek, vagyis azok tartoztak bele, akik nem keresztelkedtek ki”.
 
Ha elegük van a télből, irány: Izrael!
Jó kérdés, de eldönthetetlen, hogy melyik Izrael legszebb tengerparti helye, hiszen a zsidó államot több mint száz kilométeres szakaszon határolja a gyönyörűséges Földközi-tenger. Összeállításunkban kikerestük önöknek a legjobb helyeket, ahová télidőben is érdemes elutazni. Listánk közelről sem teljes, de Izraelt messziről is szeretjük.
 
Tavaly több mint 2 millióan keresték fel az auschwitzi emlékhelyet
Rekordszámú, 2 millió 152 ezer érdeklődő kereste fel 2018-ban az egykori auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol 1,1 millió embert, köztük csaknem egymillió zsidót pusztítottak el a nácik a második világháború alatt.
 
Megkezdődött a brüsszeli zsidó múzeumban elkövetett támadás gyanúsítottjának pere
A bírák kijelölésével megkezdődött a Belgiumi Zsidó Múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy áldozatot követelő támadás elkövetésével vádolt Mehdi Nemmouche pere a brüsszeli központi bíróságon – közölte a helyi sajtó hétfőn.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1229]